Jest przepyszny, lekko słodko - ostry, z bardzo wyraźnym, dominującym aromatem paprykowym, do mięs na zimno, do pizzy, coś wspaniałego...
Porcja na 7 sztuk słoiczków po 250 gramów.
1,5 kg papryki (najlepsza czerwona, ja miałam zwykłą żółtą i zieloną)
1 główka czosnku (można dać mniej lub pominąć jeśli ktoś nie lubi)
0,5 szklanki octu 10%
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżki soli (z małymi górkami)
2 - 3 liście laurowe
0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
0,5 - 2 łyżeczki chili w proszku (w zależności od preferencji)
300 gramów koncentratu pomidorowego 30% (można zastąpić mocno skoncentrowanym przecierem domowym, dać go 500 ml)
UWAGA: Można na koniec gotowania wrzucić swoje ulubione zioła.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, zmielić na średnich oczkach w maszynce do mięsa.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Pure paprykowe wrzucić do dużego garnka, dodać czosnek, cukier, sól, ocet, olej, chili (zacząć od mniejszej ilości), wrzucić liście laurowe, dodać koncentrat, wszystko mieszając gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 30 minut, sos ostatecznie ma być gęsty.
Sos lekko schłodzić, spróbować czy smak jest odpowiedni, jeśli czegoś nam brak, doprawić.
Przekładać do słoiczków, zakręcać szczelnie, pasteryzować 15 minut, schłodzić w normalnej pozycji.
Rewelacyjny przepis, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis wart spróbowania
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńZ papryki jeszcze nie robiłam ketchupu. Za to co roku robię z cukinii. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis 😊
OdpowiedzUsuńWłaśnie korzystam z tego przepisu, ale martwią mnie te drobinki paprykowej skórki. Może jeszcze zblendować...? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmożna, oczywiście
UsuńBardzo dziękuję, niepierwszy raz korzystam z Pani przepisów, super :-) Jola
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że i Wam posmakuje :) Pozdrówcia
UsuńInteresujący przepis, podbieram do wypróbowania :) Teraz tylko pozostaje iść na łowy na bazarek po paprykę ;)
OdpowiedzUsuńCzy może Pani podać w mm jaka ma być średnica oczek sitka
OdpowiedzUsuńMiędzy 3 a 4 mm
Usuń