Sałatka jest delikatna z dość wyraźnym posmakiem papryki, idealna do obiadu na zimę :) Z podanych proporcji wyszło mi 6 słoiczków po 0,5 litra.
3 kg niewielkich buraczków (użyłam odmiany burak opolski, podłużny)
1 kg papryki słodkiej (miałam najzwyklejszą żółtą)
5 średnich cebul
zalewa:
250 ml wywaru z buraków
250 ml octu 10%
1 łyżka soli (z malutką górką)
3/4 szklanki cukru
Buraczki obrać, ugotować (bez soli), ostudzić, a potem zetrzeć na dużych oczkach.
Szklankę wywaru z buraków zagotować z octem, cukrem i solą, wrzucić pokrojoną w paseczki paprukę i posiekane cebule, wszystko razem gotować na małym ogniu przez około 7 minut pod przykryciem, często mieszać.
Gorącą zalewę wlać do startych buraków, wymieszać, schłodzić do temp. pokojowej.
Nakładać do słoiczków (najpierw gęstą masę do każdego, na końcu dopełnić zalewą pozostałą w misce).
Pasteryzować przez 15 minut (w przypadku słoiczków 300 ml wystarczy 10 minut), studzić w normalnej pozycji.
super!!! sprawdzony przepis, który w mojej rodzinie gości od wielu lat! polecam
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem nawet top 3 najlepszych przepisów.
UsuńMam pytanie ,ten wywar z gotowanych buraków do zalewy to co daje?czy nie będzie lepiej do zalewy dać czystą wodę ?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że można użyć zwykłej wody, moją intencją było to, aby jak najmniej produktu się zmarnowało
UsuńAle woda z gotowanych buraków nigdy nie będzie idealnie czysta i nic smaku nie poprawi .Dziekuje za odp.
OdpowiedzUsuńAle buraki gotujemy obrane a woda na pewno będzie miała posmak buraków. Uważam to za dobry pomysł.
Usuńotóż to właśnie
UsuńA u nas te buraki nie nazywają się opolskie tylko KUTASIŃSKIE.
OdpowiedzUsuńhahahahahahaha, trafna nazwa :DDDD
UsuńKutasińskie ,hehehe ale swoja drogą to nie ma sprawiedliwości na tym świecie .Jedne się szubko gotują a drugie nie wiadomo jak do ręki wziąść i już nie wspomnę o tarciu .
OdpowiedzUsuńSuper wpis! Nie trzeba kupować tych "dziwnych" wyrobów sklepowych;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki po każdą postacią. Ostatnio nawet smażone jak czipsy.
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny. Napewno zrobię. Będę miała pyszną przekąskę zawsze pod ręką.
Dzięki za przepis!
Super wpis! Nie trzeba kupować tych "dziwnych" wyrobów sklepowych;)
OdpowiedzUsuńno okey jak dla mnie;)
OdpowiedzUsuń