wtorek, 23 sierpnia 2016

buraczki z papryką do słoików

Sałatka jest delikatna z dość wyraźnym posmakiem papryki, idealna do obiadu na zimę :) Z podanych proporcji wyszło mi 6 słoiczków po 0,5 litra.









3 kg niewielkich buraczków (użyłam odmiany burak opolski, podłużny)
1 kg papryki słodkiej (miałam najzwyklejszą żółtą)
5 średnich cebul

zalewa:
250 ml wywaru z buraków
250 ml octu 10%
1 łyżka soli (z malutką górką)
3/4 szklanki cukru


Buraczki obrać, ugotować (bez soli), ostudzić, a potem zetrzeć na dużych oczkach.

 Szklankę wywaru z buraków zagotować z octem, cukrem i solą, wrzucić pokrojoną w paseczki paprukę i posiekane cebule, wszystko razem gotować na małym ogniu przez około 7 minut pod przykryciem, często mieszać.
Gorącą zalewę wlać do startych buraków, wymieszać, schłodzić do temp. pokojowej.
Nakładać do słoiczków (najpierw gęstą masę do każdego, na końcu dopełnić zalewą pozostałą w misce).

Pasteryzować przez 15 minut (w przypadku słoiczków 300 ml wystarczy 10 minut), studzić w normalnej pozycji.



14 komentarzy:

  1. super!!! sprawdzony przepis, który w mojej rodzinie gości od wielu lat! polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem nawet top 3 najlepszych przepisów.

      Usuń
  2. Mam pytanie ,ten wywar z gotowanych buraków do zalewy to co daje?czy nie będzie lepiej do zalewy dać czystą wodę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że można użyć zwykłej wody, moją intencją było to, aby jak najmniej produktu się zmarnowało

      Usuń
  3. Ale woda z gotowanych buraków nigdy nie będzie idealnie czysta i nic smaku nie poprawi .Dziekuje za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale buraki gotujemy obrane a woda na pewno będzie miała posmak buraków. Uważam to za dobry pomysł.

      Usuń
  4. A u nas te buraki nie nazywają się opolskie tylko KUTASIŃSKIE.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kutasińskie ,hehehe ale swoja drogą to nie ma sprawiedliwości na tym świecie .Jedne się szubko gotują a drugie nie wiadomo jak do ręki wziąść i już nie wspomnę o tarciu .

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wpis! Nie trzeba kupować tych "dziwnych" wyrobów sklepowych;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam buraki po każdą postacią. Ostatnio nawet smażone jak czipsy.

    Przepis świetny. Napewno zrobię. Będę miała pyszną przekąskę zawsze pod ręką.

    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wpis! Nie trzeba kupować tych "dziwnych" wyrobów sklepowych;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)