poniedziałek, 30 stycznia 2017

bułeczki na słodkim jogurcie

Te bułeczki to wynik mojego eksperymentu, bardzo udanego...niesamowicie puszyste i przepyszne, po prostu :)






 




500 gramów mąki pszennej tortowej + 1 łyżka do podsypania ciasta
25 gramów drożdży
1/3 szklanki mleka w temp. ciała
150 gramów jogurtu owocowego w temp. pokojowej
1 jajo
2 szczypty soli
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
40 gramów stopionego i schłodzonego masła
1 kopiasta łyżka suchego maku do posypania (opcjonalnie)
dodatkowo:
1 jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania


Jeśli jogurt jest zimny wyjmujemy do odpowiednio wcześniej z lodówki by nabrał temp. pokojowej (około 1,5 godziny).
UWAGA: Jeśli jogurt ma większe kawałki owoców miksujemy je blenderem by stał się gładki.

Drożdże rozprowadzamy w mleku dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, odstawiamy do "ruszenia".

Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, dodajemy jogurt, jajo, przestudzony tłuszcz i rozczyn zagniatając elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei możemy podsypać 1 łyżką mąki. 




Ciasto wkładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.




Potem ciasto krótko zagniatamy, robimy wałek, dzielimy je na 11 w miarę równych części, formując bułeczki.





Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem, układamy bułeczki w odstępach od siebie, odstawiamy do podrośnięcia (na około godzinę).





Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajem z dodatkiem mleka i ewentualnie posypujemy makiem, jeśli lubimy.





Potem piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy bułeczki i pieczemy około 25 minut, jeśli zauważymy, że za mocno przypiekają się z wierzchu możemy przykryć je folią aluminiową i pieczemy do końca czasu pieczenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Smacznego !





14 komentarzy:

  1. No tak jak chałka z lepszej piekarni ,sory ale szkoda zachodu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupujesz chałkę w sklepie i nie wiesz co jesz!

      Usuń
  2. :)))), kto nie skosztował, ten nie wie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do wypróbowania.Może jeszcze dzisiaj, ale z jedną modyfikacją,użyję własnego,domowego jogurtu.Pozdrawiam,Ela :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Drożdże świeże czy suszone? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzis upieklam, wyszlo tak jak na zdjeciu, fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie ci wyrosły i jakie mięciutkie i delikatne w środku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszło cudownie, smacznie, przemega!!!! 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile powinnam piec jeśli mam piekarnik gazowy, piekący tylko od spodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30 minut na pewno, najlepiej sugerować się kolorem

      Usuń
  9. Dawno nie było takiego artykułu. Bardzo fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)