500 gramów mąki pszennej tortowej + 1 łyżka do podsypania ciasta
25 gramów drożdży
1/3 szklanki mleka w temp. ciała
150 gramów jogurtu owocowego w temp. pokojowej
1 jajo
2 szczypty soli
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
40 gramów stopionego i schłodzonego masła
1 kopiasta łyżka suchego maku do posypania (opcjonalnie)
dodatkowo:
1 jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
Jeśli jogurt jest zimny wyjmujemy do odpowiednio wcześniej z lodówki by nabrał temp. pokojowej (około 1,5 godziny).
UWAGA: Jeśli jogurt ma większe kawałki owoców miksujemy je blenderem by stał się gładki.
Drożdże rozprowadzamy w mleku dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, odstawiamy do "ruszenia".
Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, dodajemy jogurt, jajo, przestudzony tłuszcz i rozczyn zagniatając elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei możemy podsypać 1 łyżką mąki.
Ciasto wkładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Potem ciasto krótko zagniatamy, robimy wałek, dzielimy je na 11 w miarę równych części, formując bułeczki.
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem, układamy bułeczki w odstępach od siebie, odstawiamy do podrośnięcia (na około godzinę).
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajem z dodatkiem mleka i ewentualnie posypujemy makiem, jeśli lubimy.
Potem piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy bułeczki i pieczemy około 25 minut, jeśli zauważymy, że za mocno przypiekają się z wierzchu możemy przykryć je folią aluminiową i pieczemy do końca czasu pieczenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Smacznego !
Smacznego !
wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńNo tak jak chałka z lepszej piekarni ,sory ale szkoda zachodu
OdpowiedzUsuńKupujesz chałkę w sklepie i nie wiesz co jesz!
Usuń:)))), kto nie skosztował, ten nie wie :)
OdpowiedzUsuńDo wypróbowania.Może jeszcze dzisiaj, ale z jedną modyfikacją,użyję własnego,domowego jogurtu.Pozdrawiam,Ela :-D
OdpowiedzUsuńbędą boskie !!
OdpowiedzUsuńWitam! Drożdże świeże czy suszone? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświeżutkie, najlepiej
UsuńDzis upieklam, wyszlo tak jak na zdjeciu, fajny przepis
OdpowiedzUsuńPięknie ci wyrosły i jakie mięciutkie i delikatne w środku ;-)
OdpowiedzUsuńWyszło cudownie, smacznie, przemega!!!! 😊
OdpowiedzUsuńIle powinnam piec jeśli mam piekarnik gazowy, piekący tylko od spodu?
OdpowiedzUsuń30 minut na pewno, najlepiej sugerować się kolorem
UsuńDawno nie było takiego artykułu. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuń