Po prostu wspaniałe, puszyste, delikatne i mocno twarożkowe, pychotki !
Wychodzi ich wielka górka :D.
500 gramów twarogu tłustego
4 żółtka
500 gramów mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka sody (z górką)
200 gramów gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka octu 10%
dodatkowo:
0,8 litra oleju do smażenia
cukier puder do posypania (plus ewentualnie cukier waniliowy)
Twaróg przepuścić przez praskę, dodać mąkę wymieszaną z solą, sodą, cukrami, dodać żółtka, ocet i śmietanę, zagnieść ciasto.
Jeśli bardzo mocno się klei, można podsypać odrobiną mąki.
Ciasto podzielić na 2 - 3 części.
Pierwszą z nich wałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 1 cm, wykrawać sporym kubkiem okręgi, w środku wycinać dziurki np. kieliszkiem do wódki lub nakrętką (też od wódki ;-)), układać na podsypanej mąką tacy.
Smażyć na ciemno złoto z obu stron na średnim ogniu, na głębokim oleju.
Osączyć na ręczniku papierowym.
Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Czynności powtarzać do wykończenia ciasta.
Smacznego :)
Witam czy może być twaróg z wiaderka?
OdpowiedzUsuńWitam czy może być twaróg z wiaderka?
OdpowiedzUsuńnie, niestety tylko taki z kostki się nada, ten z wiaderka jest zbyt wodnisty
OdpowiedzUsuńBędę robic weekend:))) buziaki Ewa. Dam znać jak wyszły:)kasia
OdpowiedzUsuńoki Kasieńko, czekam :-***
OdpowiedzUsuńnie ma to jak karnawał i objadanie się takimi pysznościami ;-)
OdpowiedzUsuńWyszly pysznie! Jest to smak mojego dziecinstwa.Dziekuje za przepis . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmojego także, cieszę się, że smakowały, pozdrawiam ciepło !
Usuń