poniedziałek, 20 marca 2017

Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wypieki, a to ciacho to kwintesencja szarlotkowości <3











kruszonka:
3 szklanki mąki pszennej
250 zimnego masła lub margaryny
5 żółtek
0,5 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

pianka:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

dodatkowo:
2 kg kwaśnych jabłek
cynamon wg uznania
cukier wg uznania ( u mnie przy renetach około 4 łyżek)

cukier puder do posypania ciasta

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie jabłka lekko odciskamy z soku, dodajemy cynamon i mieszamy.




Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy zimny tłuszcz, siekamy nożem na drobno, dodajemy żółtka, zagniatamy kruszonkę.







Pianka białkowa:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy na średnich obrotach, do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm smarujemy tłuszczem, na spód wysypujemy 2/3 kruszonki, lekko ugniatamy.
Na kruszonkę wykładamy jabłka, na owoce pianę z białek, na pianę resztę kruszonki.








Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 - 55 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dól, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

UWAGA: Jeśli pod koniec pieczenia zauważymy, że wierzch ciasta zanadto się przypieka przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy do końca wyżej wymienionego czasu.

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smaaacznego :)))



9 komentarzy:

  1. Pyszne, jabłeczniki są najlepsze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowa szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ona każdemu się uda, dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  4. Robiłam dwukrotnie. Wyszła :) za drugim razem była jeszcze pyszniejsza. Dziękuję za super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za super przepis. Jak tylko nas najdzie ochota na szarlotkę to korzystamy z tego przepisu. Zawsze się udaje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie takiego przepisu szukałam! Dziękuję i pozdrawiam cieplutko:) Gabi

    OdpowiedzUsuń
  7. super szarlotka szybka, pyszna i zawsze wychodzi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)