Szybki i bezproblemowy łakoć domowej roboty. Słodycz czekolady i kokosu przełamana kwaskowatością dżemu sprawdzi się w każdej sytuacji i posmakuje większości.
masa kakaowa:
100 gramów masła
1 szklanka mleka w proszku
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mleka
3 kopiaste łyżki ciemnego kakao
4 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
masa jasna:
100 gramów wiórków kokosowych
1 szklanka mleka w proszku
0,5 szklanki mleka kokosowego z puszki (można zastąpić zwykłym mlekiem)
150 gramów masła
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka cukru
dodatkowo:
3/4 słoiczka dżemu (najlepiej kwaskowatego, użyłam z czarnej porzeczki)
paczka wafli
dowolne przystrojenie
Masło rozpuszczamy z cukrami, mlekiem i kakao, studzimy do uzyskania temperatury ciała, wsypujemy mleko w proszku, ewentualnie wlewamy alko, mieszamy energicznie i dokładnie.
Masa kokosowa.
Do rondla wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukry i wiórki, na małym ogniu gotujemy około 5 minut mieszając cały czas, studzimy do uzyskania temperatury pokojowej, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy dokładnie.
Przełożenie.
Pierwszy wafel smarujemy połową ciemnej masy, przykrywamy drugim waflem.
Na drugi wafel wykładamy całą masę kokosową, delikatnie rozsmarowujemy po całości i wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy z wyczuciem trzecim waflem.
Potem smarujemy dżemem, znów przykrywamy waflem, który smarujemy resztą kremu czekoladowego. Następnie przykładamy ostatni wafel i całość lekko dociskamy.
Wkładamy do lodówki na parę godzin, na wierzchu kładziemy coś szerokiego i dość ciężkiego np drewniana deskę do krojenia.
Wafel jest gotowy, kroimy długim i ostrym nożem, smacznego !
Bardzo pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńRobiłam jest pyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam i czekam na świąteczne przepisy. Kasia
OdpowiedzUsuńsuper,że smakowało, dzięki za komentarz
Usuń