sobota, 20 listopada 2021

wafel czekoladowo-kokosowy

 Szybki i bezproblemowy łakoć domowej roboty. Słodycz czekolady i kokosu przełamana kwaskowatością dżemu sprawdzi się w każdej sytuacji i posmakuje większości.








masa kakaowa:

100 gramów masła

1 szklanka mleka w proszku

0,5 szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

2 łyżki mleka

3 kopiaste łyżki ciemnego kakao

4 łyżki alkoholu (opcjonalnie)

masa jasna:

100 gramów wiórków kokosowych

1 szklanka mleka w proszku

0,5 szklanki mleka kokosowego z puszki (można zastąpić zwykłym mlekiem)

150 gramów masła

2 łyżki cukru waniliowego

1 szklanka cukru


dodatkowo:

3/4 słoiczka dżemu (najlepiej kwaskowatego, użyłam z czarnej porzeczki)

paczka wafli

dowolne przystrojenie


Masło rozpuszczamy z cukrami, mlekiem i kakao, studzimy do uzyskania temperatury ciała, wsypujemy mleko w proszku, ewentualnie wlewamy alko, mieszamy energicznie i dokładnie.




Masa kokosowa.

Do rondla wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukry i wiórki, na małym ogniu gotujemy około 5 minut mieszając cały czas, studzimy do uzyskania temperatury pokojowej, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy dokładnie.




Przełożenie.

Pierwszy wafel smarujemy połową ciemnej masy, przykrywamy drugim waflem.



Na drugi wafel wykładamy całą masę kokosową, delikatnie rozsmarowujemy po całości i wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy z wyczuciem trzecim waflem.



Potem smarujemy dżemem, znów przykrywamy waflem, który smarujemy resztą kremu czekoladowego. Następnie przykładamy ostatni wafel i całość lekko dociskamy.



Wkładamy do lodówki na parę godzin, na wierzchu kładziemy coś szerokiego i dość ciężkiego np drewniana deskę do krojenia.

Wafel jest gotowy, kroimy długim i ostrym nożem, smacznego !











3 komentarze:

  1. Robiłam jest pyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam i czekam na świąteczne przepisy. Kasia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)