sobota, 17 sierpnia 2013

ciasteczka z dżemem morelowym

szybkie i łatwe do zrobienia




  • 150g mąki pszennej
  • 100 gram miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 80 gram cukru
  • 2 garście siekanych drobno migdałów
  • 0,5 słoiczka dżemu morelowego

Białko oddzielić od żółtka, przełożyć do miseczki. Z żółtka, mąki, masła, cukru zagnieść kruche ciasto i włożyć na 40-60 minut do lodówki.
Białko ubić lekko. Z ciasta formować kuleczki, spłaszczać je lekko, zrobić w nich wgłębienie jak w kluskach śląskich, posmarować białkiem, obtoczyć w migdałach i do środka nałożyć dżem morelowy. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.



1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)