- 150g mąki pszennej
- 100 gram miękkiego masła
- 1 jajo
- 80 gram cukru
- 2 garście siekanych drobno migdałów
- 0,5 słoiczka dżemu morelowego
Białko oddzielić od żółtka, przełożyć do miseczki. Z żółtka, mąki, masła, cukru zagnieść kruche ciasto i włożyć na 40-60 minut do lodówki.
Białko ubić lekko. Z ciasta formować kuleczki, spłaszczać je lekko, zrobić w nich wgłębienie jak w kluskach śląskich, posmarować białkiem, obtoczyć w migdałach i do środka nałożyć dżem morelowy. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Białko ubić lekko. Z ciasta formować kuleczki, spłaszczać je lekko, zrobić w nich wgłębienie jak w kluskach śląskich, posmarować białkiem, obtoczyć w migdałach i do środka nałożyć dżem morelowy. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Takie mini słoneczka... Fajne!:)
OdpowiedzUsuń