- ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej
- około 1 szklanki gorącej wody
- 1,5 łyżki masła
- 1 jajo
- sól
- farsz:
- 30 dag twarogu półtłustego
- żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier do smaku
W gorącej wodzie rozpuścić masło, do mąki dodać sól i jajo, zagnieść, dodać wodę z masłem i znów wszystko zagnieść do uzyskania elastycznego ciasta.
Ser wymieszać dokładnie z żółtkiem, cukrami. Wałkować ciasto, wykrawać kółeczka, nakładać farsz, zalepiać dokładnie brzegi. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do miękkości (u mnie około 6 minut).
Na ile osób te pierożki?:)
OdpowiedzUsuńwszystko zależy jak są głodni :), u mnie to jest na 4 osoby
Usuń