- 2 filety z kurczaka
- 4 duże i mięsiste pomidory lub kartonik pasty pomidorowej
- 1 duża cebula
- Vegeta
- 1,5 łyżki mascarpone
- sól, pieprz, ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie)
Kurczaka kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawami i z czosnkiem i poszatkowaną cebulką podsmażamy na oleju, kiedy będzie prawie gotowy dodajemy sparzone, obrane ze skórek pomidory (lub pastę pomidorową), doprowadzamy do zagotowania i dusimy wszystko razem, dopóki sos zadowalająco się nie zredukuje, doprawiamy, wyłączamy gaz i dodajemy serek mascarpone, mieszamy, żeby nam się ładnie rozprowadził po całości. Podajemy z makaronem lub ryżem.
Bardzo oryginalny pomysł na sosik. Witam w mojej akcji ;)
OdpowiedzUsuń