- 0,5 litra słodkiej śmietanki 18% UHT
- 300 ml mleka
- 3 różne galaretki
- 40 gramów żelatyny do rozpuszczania we wrzątku
- 3/4 szklanki cukru
Galaretki rozpuścić, każdą w 250 ml wrzątku, przelać do misek lub głębokich talerzy, wstawić do lodówki do stężenia, następnie pokroić w kosteczkę.
1/3 szklanki mleka zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, dobrze wymieszać, pozostałą część mleka zagotować z cukrem i dolać część mleka z żelatyną, wymieszać ( unikniemy powstawania grudek przy bezpośrednim wsypywaniu żelatyny do całości mleka). Schłodzić do temperatury pokojowej, następnie dolać śmietankę, szybko wsypać kostki galaretkowe, delikatnie wymieszać i wlać do keksówki wyłożonej grubszą folia aluminiową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
1/3 szklanki mleka zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, dobrze wymieszać, pozostałą część mleka zagotować z cukrem i dolać część mleka z żelatyną, wymieszać ( unikniemy powstawania grudek przy bezpośrednim wsypywaniu żelatyny do całości mleka). Schłodzić do temperatury pokojowej, następnie dolać śmietankę, szybko wsypać kostki galaretkowe, delikatnie wymieszać i wlać do keksówki wyłożonej grubszą folia aluminiową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Pyszności- dzisiaj właśnie takiego przepisu szukałam i zaraz idę przyrządzać ten smakołyk :)
OdpowiedzUsuńszaleństwo! dzisiaj na moim talerzyku wylądują te pyszności! ;) zapraszam też do mnie
OdpowiedzUsuńhttp://baaidu.blogspot.com/
That has a SWEET taste! Today I'm gona eat it. DELISIOS!!!!!!!!!!!!!! :) :p :O ;D
OdpowiedzUsuń:)), have a nice meal :))
Usuńmam pytanie ile wsypujesz tej zelatyny
OdpowiedzUsuńmiędzy 40, a 45 gramów
Usuń