Coś małego na przegryzkę do kawki :) Przepis na 18 dorodnych sztuk
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru, najlepiej brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mleka
0,5 kostki masła, stopionego, schłodzonego
1 jajko
W dużej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, zamieszać ponownie łyżką. Do słoika wlać mleko, wbić jajo, dodać masło (płynne), wstrząsnąć parokrotnie słoikiem, jego zawartość wlać do miski z produktami sypkimi, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, wsypać kawę i delikatnie wymieszać łyżką.
Foremki napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, dekorujemy dowolnie.
takie słodkie espresso tu widzę:) mniam:)
OdpowiedzUsuń