czwartek, 15 sierpnia 2013

muffiny mocno kawowe

Coś małego na przegryzkę do kawki :) Przepis na 18 dorodnych sztuk

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru, najlepiej brązowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej


1 szklanka mleka


0,5 kostki masła, stopionego, schłodzonego


1 jajko


W dużej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, zamieszać ponownie łyżką. Do słoika wlać mleko, wbić jajo, dodać masło (płynne), wstrząsnąć parokrotnie słoikiem, jego zawartość wlać do miski z produktami sypkimi, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, wsypać kawę i delikatnie wymieszać łyżką.

 Foremki napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, dekorujemy dowolnie.







1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)