- 15 dag ryżu (dałam 1,5 woreczka)
- około 0,5 - 0,6 litra mleka
- 10 dag suszonej żurawiny (w sezonie oczywiście może być świeża)
- 3 jaja
- 3 jabłka+sok z 1/3 cytryny
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 50 gram cukru
- szczypta soli
- około 100 gram masła+płatki masła na górę (opcjonalnie)
Ryż gotujemy w lekko osolonym mleku, odcedzamy. Żółtka ucieramy z masłem i cukrami na puch. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę żółtkową łączymy z ryżem, dodajemy odsączoną (namoczoną wcześniej we wrzątku) żurawinę i pianę z białek, delikatnie wszystko mieszamy.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy łyżeczką cukru waniliowego.
Połowę masy ryżowej wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, następnie układamy plasterki jabłek i przykrywamy drugą częścią masy ryżowej. Na górę możemy poukładać plasterki masła (ewentualnie), zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy łyżeczką cukru waniliowego.
Połowę masy ryżowej wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, następnie układamy plasterki jabłek i przykrywamy drugą częścią masy ryżowej. Na górę możemy poukładać plasterki masła (ewentualnie), zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
mniam, apetycznie wygląda i na pewno tak smakuje ,pozdrawiam:-))
OdpowiedzUsuń