piątek, 30 sierpnia 2013

ryż z jabłkami inaczej

pyszna zapiekanka na słodko :)









  • 15 dag ryżu (dałam 1,5 woreczka)
  • około 0,5 - 0,6 litra mleka
  • 10 dag suszonej żurawiny (w sezonie oczywiście może być świeża)
  • 3 jaja
  • 3 jabłka+sok z 1/3 cytryny
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 50 gram cukru
  • szczypta soli
  • około 100 gram masła+płatki masła na górę (opcjonalnie)


Ryż gotujemy w lekko osolonym mleku, odcedzamy. Żółtka ucieramy z masłem i cukrami na puch. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę żółtkową łączymy z ryżem, dodajemy odsączoną (namoczoną wcześniej we wrzątku) żurawinę i pianę z białek, delikatnie wszystko mieszamy.

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy łyżeczką cukru waniliowego.

Połowę masy ryżowej wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, następnie układamy plasterki jabłek i przykrywamy drugą częścią masy ryżowej. Na górę możemy poukładać plasterki masła (ewentualnie), zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





1 komentarz:

  1. mniam, apetycznie wygląda i na pewno tak smakuje ,pozdrawiam:-))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)