Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: tortilla zapiekana z farszem bolognese

środa, 28 sierpnia 2013

tortilla zapiekana z farszem bolognese

Zrobiłam placki do tortilli, chciałam stworzyć z nich coś innego niż popularne zawiniątka, w lodówce czekało 0,5 kg łopatki, a na balkonie parzyło na mnie tęsknym wzrokiem całe mnóstwo pomidorów w różnych stadium dojrzewania, więc po namyśle powstało to danie, jak się okazało bardzo smaczne :))




  • farsz:
  • mięso mielone z łopatki 0,5 kg
  • 1 duża cebula
  • 3 duże pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do potraw włoskich (używam gotowej mieszanki z Kamisu)
  • 5 placków tortilli
  • 15 dag sera żółtego



Mięsko podsmażyć z cebulką, czosnkiem przyprawami, wkroić obrane ze skórki pomidory lub dodać koncentrat, dusić do miękkości (sos ma być maksymalnie zredukowany).
Gotowym farszem smarować tortille, zwijać w rulonik, układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym , posypać z góry startym żółtym serem, zapiec do rozpuszczenia sera w temperaturze 200 stopni, gotowe.

Przepis na domowe tortille pszenne znajdziecie tutaj.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)