Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: zupa ziemniaczana z pieczarkami

piątek, 23 sierpnia 2013

zupa ziemniaczana z pieczarkami

bardzo smaczna powszednia zupka :)






  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 0,7 kg ziemniaków
  • 25 dag pieczarek
  • garść mrozonki marchewka z groszkiem
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki
  • vegeta, sól, pieprz
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • majeranek (opcjonalnie)

Skrzydełka ugotować z vegetą do miękkości, odłożyć na talerzyk.
Ziemniaki pokroić w kosteczkę, wrzucić do powstałego bulionu, dodać mrożonkę i ugotować.
Pieczarki posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą, zasypać mąką, wymieszać, przełożyć do bulionu, zagotować wszystko przez 5-6 minut,doprawić, wyłączyć gaz, po chwili dodać śmietanę i ewentualnie majeranek.





1 komentarz:

  1. Ekstra zupka, proszę o oznaczenie wpisu, wówczas będę mogła zaakceptować przepis w akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)