maślane bułeczki z kwaskowatymi malinami
- 250 gram mąki pszennej
- 30 gram stopionego, schłodzonego masła
- 125 ml ciepłego mleka
- 40 gram cukru+1 łyżeczka cukru waniliowego
- 20 gram drożdży
- 1 żółtko
- maliny+cukier
W ciepłym leku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce na chwilkę by "ruszyły".
Maliny zasypać cukrem, odsączyć sok, który po czasie się wydzieli.
Mąkę wymieszać z cukrami, dodać wyrośnięty rozczyn, żółtko, tłuszcz i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, zrobić wałek, podzielić go na 6 równych części. Każdą część rozpłaszczać w dłoni, nakładać do środka po 3,4 malinki, zalepiać tworząc bułeczki, układać w naczyniu wysmarowanym masłem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zezłocenia. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Gdyby za bardzo nam się przypiekały w czasie pieczenia, przykryjmy je z góry folią aluminiową.
Maliny zasypać cukrem, odsączyć sok, który po czasie się wydzieli.
Mąkę wymieszać z cukrami, dodać wyrośnięty rozczyn, żółtko, tłuszcz i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, zrobić wałek, podzielić go na 6 równych części. Każdą część rozpłaszczać w dłoni, nakładać do środka po 3,4 malinki, zalepiać tworząc bułeczki, układać w naczyniu wysmarowanym masłem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zezłocenia. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Gdyby za bardzo nam się przypiekały w czasie pieczenia, przykryjmy je z góry folią aluminiową.
Tak samo pyszne ze śliwką, która już dojrzewa, wiśniami, po prostu - ze wszystkimi owocami. super przepis - prosty i efekt smakowity.
OdpowiedzUsuń