czwartek, 22 sierpnia 2013

przytulone bułeczki z malinami


 maślane bułeczki z kwaskowatymi malinami





  • 250 gram mąki pszennej
  • 30 gram stopionego, schłodzonego masła
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 40 gram cukru+1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 gram drożdży
  • 1 żółtko
  • maliny+cukier

W ciepłym leku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce na chwilkę by "ruszyły".

Maliny zasypać cukrem, odsączyć sok, który po czasie się wydzieli.

Mąkę wymieszać z cukrami, dodać wyrośnięty rozczyn, żółtko, tłuszcz i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, zrobić wałek, podzielić go na 6 równych części. Każdą część rozpłaszczać w dłoni, nakładać do środka po 3,4 malinki, zalepiać tworząc bułeczki, układać w naczyniu wysmarowanym masłem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zezłocenia. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Gdyby za bardzo nam się przypiekały w czasie pieczenia, przykryjmy je z góry folią aluminiową.




1 komentarz:

  1. Tak samo pyszne ze śliwką, która już dojrzewa, wiśniami, po prostu - ze wszystkimi owocami. super przepis - prosty i efekt smakowity.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)