- ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 70 gram stopionego, schłodzonego masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży lub 50 gram świeżych
- 2 kopiaste łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajo
- 1,5 kg śliwek
- zalewa:
- 30 dag łuskanych orzechów włoskich
- 15 dag cukru
- 6 łyżek śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki miodu
- 100 gram masła
Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy jajo, cukry, masło, ciepłe mleko, zagniatamy elastyczne ciasto. Blachę o wymiarach 25x38 cm natłuszczamy masłem, wykładamy na nią ciasto, odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie drylujemy sobie śliwki, a 10 minut przed końcem wyrastania ciasta robimy zalewę.
Na patelnię wysypać cukier, podsmażać go na maleńkim ogienku, często mieszając (właściwie najlepiej cały czas) dopóki nie stanie się jasnobrązowy, następnie dodajemy masło, śmietanę i miód, zagotowujemy i wsypujemy rozdrobnione orzechy, wyłączamy gaz. Masę lekko studzimy, ale nie całkowicie, bo nam stwardnieje.
Na ciasto wykładamy śliwki, wykładamy równomiernie zalewę. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
wygląda bardzo apetycznie,zaraz się biorę za pieczenie...
OdpowiedzUsuńto bardzo smaczne ciacho, daj znać :)
Usuń