- 4 udka z kurczaka ( ćwiartki tylne)
- przyprawa do kurczaka złocistego
- 1/3 słoiczka dżemu ananasowego
- 2 łyżki ostrej musztardy
- sól (opcjonalnie)
- 1 szklanka soku ananasowego lub np zalewy z ananasów w puszce
- 3 łyżki miodu
Kurczaka umyć, osuszyć i posypać przyprawą do kurczaka i solą (opcjonalnie, zależy jak słoną mamy przyprawę), posmarować musztardą, wstawić do lodówki na parę godzin.
Po tym czasie w miseczce wymieszać miód i dżem ananasowy. W rękawie do pieczenia poukładać udka, posmarować miodem z dżemem, zalać sokiem ananasowym, poruszać rękawem tak, by wszystkie składniki równomiernie oblepiły kurczaka. Rękaw umieścić w naczyniu żaroodpornym o szerokim dnie (udka muszą leżeć obok siebie).
Piec około 80-90 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli chcemy, by skórka była przypieczona na 20 minut przed końcem pieczenia rozerwijmy i rozchylmy górę rękawa.
Danie podałam z ziemniakami i surówką z pomidorów, świetnie będą do tej potrawy pasowały również korniszony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)