Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: zapiekanka ziemniaczana

niedziela, 8 września 2013

zapiekanka ziemniaczana

Uwielbiamy ją, jest prosta, pyszna, tania i bardzo syta :)



  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 cebule
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 0,5 selera
  • 1 pietruszka
  • 25 dag boczku
  • 15 dag wędzonej szynki
  • vegeta, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, paprykę pokroić w kosteczkę, boczek i szynkę na grubsze plasterki, paprykę w paseczki, selera i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebule w piórka.

W naczyniu żaroodpornym lub w prodiżu ułożyć warstwę plasterków ziemniaków, następnie warstwę cebuli i trochę papryki, teraz posolić, popieprzyć i podlać paroma łyżkami oleju, następnie poukładać szynkę, potem znów warstwę ziemniaków, potem ziemniaki oprószyć tartym selerem i pietruszką, znów posolić, polać 2 łyżkami oleju, potem znów ziemniaki i resztę papryki, a na końcu boczek w plasterkach, obsypać ziołami i pieprzem.
Zapiekać około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub przez godzinę w prodiżu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)