- 6 średnich ziemniaków
- 3 cebule
- 1 strąk czerwonej papryki
- 0,5 selera
- 1 pietruszka
- 25 dag boczku
- 15 dag wędzonej szynki
- vegeta, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, paprykę pokroić w kosteczkę, boczek i szynkę na grubsze plasterki, paprykę w paseczki, selera i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebule w piórka.
W naczyniu żaroodpornym lub w prodiżu ułożyć warstwę plasterków ziemniaków, następnie warstwę cebuli i trochę papryki, teraz posolić, popieprzyć i podlać paroma łyżkami oleju, następnie poukładać szynkę, potem znów warstwę ziemniaków, potem ziemniaki oprószyć tartym selerem i pietruszką, znów posolić, polać 2 łyżkami oleju, potem znów ziemniaki i resztę papryki, a na końcu boczek w plasterkach, obsypać ziołami i pieprzem.
Zapiekać około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub przez godzinę w prodiżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)