Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: domowe naleśniki francuskie

poniedziałek, 2 września 2013

domowe naleśniki francuskie

Obiadek w 15 minut, naleśniki są bardzo syte :)





  • ciasto na 5 naleśników:
  • 1 jajo
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2-3/4 szklanki mąki pszennej
  • ostra i słodka papryka, pieprz
  • farsz:
  • 10 dag szynki wieprzowej gotowanej w plastrach
  • 20-25 dag startego na dużych oczkach sera żółtego


Z mąki, jaja, mleka, przypraw przygotować ciasto.
Porcję ciasta wylać na patelnie i usmażyć z jednej strony, odwrócić na drugą, zmniejszyć gaz i na połowę naleśnika wyłożyć starty ser żółty i szynkę, patelnię przykryć pokrywką.



Następnie po chwili nasz farsz przykryć połową naleśnika, przez krótką chwilkę podsmażać.


Następnie ciasto delikatnie nacisnąć widelcem w połowie i ostrożnie złożyć w trójkąt, jeszcze przez parę sekund podsmażać.


Gotowe, można posypać zieleniną lub polać np. ketchupem.


4 komentarze:

  1. w takiej formie nalesników jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować..

    OdpowiedzUsuń
  2. eM Ka, polecam gorąco, bo to naprawdę smaczny, szybki, choć nieco kaloryczny obiadek, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko spoko tylko tak się robi omlet a tu zamiast jajek ciasto z naleśnika, nie wiem skąd nazwa francuskie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat wróciłam z urlopu stamtąd, francuskie, bo na każdym kroku w Paryżu wszyscy takie naleśniki zajadają :)), oczywiście z różniastymi nadzieniami :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)