- ciasto na 5 naleśników:
- 1 jajo
- 0,5 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2-3/4 szklanki mąki pszennej
- ostra i słodka papryka, pieprz
- farsz:
- 10 dag szynki wieprzowej gotowanej w plastrach
- 20-25 dag startego na dużych oczkach sera żółtego
Z mąki, jaja, mleka, przypraw przygotować ciasto.
Porcję ciasta wylać na patelnie i usmażyć z jednej strony, odwrócić na drugą, zmniejszyć gaz i na połowę naleśnika wyłożyć starty ser żółty i szynkę, patelnię przykryć pokrywką.
Następnie po chwili nasz farsz przykryć połową naleśnika, przez krótką chwilkę podsmażać.
Następnie ciasto delikatnie nacisnąć widelcem w połowie i ostrożnie złożyć w trójkąt, jeszcze przez parę sekund podsmażać.
Gotowe, można posypać zieleniną lub polać np. ketchupem.
w takiej formie nalesników jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować..
OdpowiedzUsuńeM Ka, polecam gorąco, bo to naprawdę smaczny, szybki, choć nieco kaloryczny obiadek, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWszystko spoko tylko tak się robi omlet a tu zamiast jajek ciasto z naleśnika, nie wiem skąd nazwa francuskie??
OdpowiedzUsuńakurat wróciłam z urlopu stamtąd, francuskie, bo na każdym kroku w Paryżu wszyscy takie naleśniki zajadają :)), oczywiście z różniastymi nadzieniami :)
UsuńAch znalazłam 😉 Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki 🙂
OdpowiedzUsuń