- około 0,5 kg szynki wieprzowej
- 3 średnie marchewki
- 5 suszonych pomidorów (dałam takie w zalewie oliwnej)
- 4 łyżki zalewy z pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Mięso pokroić na większe kawałki, obsmażyć na oleju z cebulką pokrojoną w piórka i czosnkiem pokrojonym w plasterki, dolać około 1 szklanki wody, zagotować i dodać przyprawy, gotować około 30 minut, po tym czasie wrzucić pokrojoną w talarki marchewkę, suszone pomidory i zalewę, gotować około 15 minut, jeśli trzeba, uzupełnić wodą sos.
Można zagęścić sosik 1/3 szklanki wody z 1 kopiastą łyżką mąki (ja nie zagęszczałam).
Potrawę podałam z ziemniaczkami i mizerią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)