- 1 kg szynki wieprzowej
- 6 listków laurowych
- 4 ząbki czosnku
- przyprawa do gyrosa/kebaba
- ostra papryka
- sól, pieprz
Mięso myjemy, osuszamy, robimy małe nacięcia i wsadzamy w nie ząbki czosnku (jeśli są duże, dzielimy na pół), posypujemy najpierw solą (średnio obficie ze względu na sporą obecność soli w mieszance gyros), przyprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą papryką i pieprzem, układamy liście laurowe, zawiązujemy (delikatnie) sznurkiem bawełnianym, żeby mięsko tworzyło "kulkę" i jednocześnie trzymało listki laurowe.
Nie ściskajmy za mocno, żeby listki się nie pokruszyły, sznurek ma jedynie w miarę trzymać wszystko w całości.
W takim stanie szynkę wkładamy do lodówki na 12-14 godzin.
Następnie delikatnie zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym, którego dno przykryte jest wodą.
Pieczemy bez przykrycia około 60-70 minut w temperaturze 200 stopni.
Listki, sznureczek zdejmijmy kiedy mięsko będzie już chłodne.
taka szynka własnej roboty jest najlepsze. no i ma się to satysfakcje, że się samemu ją zrobiło ;)
OdpowiedzUsuńTaką szyneczkę przygotuję na swoje imieniny . Dzięki. Na pewno pychotka.
OdpowiedzUsuńSuper wędlinka;) Prześliczny blog, będę zaglądać :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, serdecznie zapraszam ! :)
Usuńwłaśnie się zastanawiałam co zrobić z moją szynką czy ją ugotować czy upiec i znalazłam Pani przepis,chętnie wypróbuję,myślę że będzie idealna na świąteczny stół do sałatek itp...u mnie generalnie prawie wszystkie potrawy będą z Pani bloga,wspaniale że go Pani prowadzi,pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuńmiło mi niezmiernie, dziękuję ! Wesołych Świąt dla całej rodzinki
UsuńDzień dobry :) A czy można mięso upiec w naczyniu pod przykryciem (bez folii) czy koniecznie trzeba w folię zawijać?
OdpowiedzUsuńjeśli nie w folii to można upiec je w rękawie, a dopiero na 3 miejscu pod przykryciem, jak już nie będzie wyjścia
UsuńCo znaczy, że dno naczynia jest przykryte wodą? Po prostu wlewamy wodę do naczynia i wkładamy szynkę? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, wlewamy wodę na dno na wysokość około 2 cm i wkładamy mięsko
Usuń