- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajo
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, odstawiamy na 10 minut.
Następnie na suchej patelni smażymy placuszki z 1,5 łyżki stołowej ciasta, dopóki nie zaczną pojawiać się pęcherzyki, następnie odwracamy na drugą stronę. Podajemy z dowolnym sosem owocowym, konfiturami itd..
są pyszne :) zagościły na dobre w moim domu :) często na śniadanie robię. synek zjada z serkiem waniliowym i owocami, mąż z dżemem a ja z nutellą :) pycha :) dziękuję za fajny przepis. Kasia
OdpowiedzUsuńbardzo dobre placuszki
OdpowiedzUsuń