wtorek, 10 września 2013

puszyste kukurydziane placuszki

Błyskawiczne z charakterystycznym kukurydzianym posmakiem, pycha  ! 





  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajo

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, odstawiamy na 10 minut.
Następnie na suchej patelni smażymy placuszki z 1,5 łyżki stołowej ciasta, dopóki nie zaczną pojawiać się pęcherzyki, następnie odwracamy na drugą stronę. Podajemy z dowolnym sosem owocowym, konfiturami itd..




2 komentarze:

  1. są pyszne :) zagościły na dobre w moim domu :) często na śniadanie robię. synek zjada z serkiem waniliowym i owocami, mąż z dżemem a ja z nutellą :) pycha :) dziękuję za fajny przepis. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobre placuszki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)