Mięsko pieczone w ten sposób jest soczyste, aromatyczne i bez dodatku tłuszczu :))
1 kg schabu bez kości
4 spore ząbki czosnku
słodka i ostra papryka
1 łyżka majeranku
sól (około 2 płaskich łyżeczek)
pieprz wg uznania
Mięso zanurzamy w zimnej wodzie z dodatkiem przypraw na parę godzin, najlepiej na 12. Po tym czasie mięsko osuszamy, robimy w nim małe nacięcia, wciskamy w nie ząbki czosnku, oprószamy jeszcze raz przyprawami, zawijamy w folię aluminiową.
Mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym, na dno wlewamy zimną wodę, tak na około 4 cm. Pieczemy około godziny w temperaturze 190 stopni.
Witam serdecznie,a ile ma być wody w której zanurzamy mięsko?
OdpowiedzUsuńwody ma być tyle, by sięgała około 2 cm powyżej poziomu mięska (ma go po prostu porządnie przykryć) :)
Usuńdzięki bardzo
Usuńnie ma sprawy, jakby co to pytaj, pozdrówcia :)
Usuń