- 0,5 kg mąki pszennej
- 30 gram drożdży
- 70 gram cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajo
- 50 gram stopionego, schłodzonego masła
- mały słoiczek nutelli
- 1 rozbełtane jajo do posmarowania
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na chwilkę by "ruszyły.
Do mąki, cukru i cukru waniliowego, jaja, tłuszczu dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 13-15 równych części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach 10x15 cm, w górnej części kładziemy nutellę, dolną część dzielimy na 5 paseczków.
Następnie paseczki zawinąć do góry jakby "obejmując" zawiniątko z nutellą.
Drożdżówki układamy na blasze przykrytej pergaminem, zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie smarujemy je rozbełtanym jajem i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
jakie piękne! muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńsą pyszne :)), dziękuje i pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńile drożdżówke wychodzi z przepisu???
OdpowiedzUsuńzwykle około 8 - 9 sztuk
UsuńWyszły przepyszne ! Moja 3 latka od razu 3 pochłonęła. Cieszę się bardzo że przez przypadek wpadłam na ten blog, wiele on zmienił w naszym życiu. Teraz kuchnia tętni życiem i ten zapach wypieków... mmmm
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ !!!!!! aż mi się łezka w oku zakręciła :)))) ogromniaście się cieszę !!!! :)))))))))))))))))))))
Usuń13-15 część - to ż tyle drożdżówek wyjdzie??
OdpowiedzUsuńtak, dokładnie, to jest ilość drożdżówek w średnim rozmiarze
Usuń