czwartek, 12 września 2013

tarta z warzywami i boczkiem

Szybka do zrobienia, pyszna, bardzo syta, w wersji wege można zrobić oczywiście bez boczku, bardzo polecam ! :)




  • ciasto:
  • 250 gram mąki pszennej
  • 125 gram miękkiego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • nadzienie:
  • 2 garście marchewki mrożonej baby
  • 1/3 opakowania groszku mrożonego
  • mała puszka kukurydzy z groszkiem
  • 0,5 pęczka szczypiorku + 0,5 dużego strąka czerwonej papryki
  • 100 gram wędzonego boczku
  • zalewa:
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (dałam 18%)
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • 1-2 ząbki czosnku


Z mąki, masła, soli, oleju i wody zagniatamy kruche ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną masłem formę do tarty, nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolkami położonymi na pergaminie i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Marchewkę i groszek gotujemy w nieosolonej wodzie około 8 minut, odcedzamy.
Warzywa z puszki odsączamy z zalewy, szczypiorek siekamy, a paprykę kroimy w cienkie paseczki.
Boczek kroimy w plasterki i podsmażamy chwilkę na oleju (bardzo niewielkiej ilości).

Na podpieczony spód wykładamy najpierw marchewkę z groszkiem, następnie kukurydzę, potem paprykę, a na wierzchu układamy plasterki boczku.


Jaja roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleko, śmietanę, przyprawy i tarty na dużych oczkach ser, wszystko mieszamy i wylewamy równomiernie na warzywa z boczkiem.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni.


Podajemy np. z ketchupem lub sosem czosnkowym i dowolną surówką.


2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)