- ciasto:
- 250 gram mąki pszennej
- 125 gram miękkiego masła
- 1 łyżka oleju
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- nadzienie:
- 2 garście marchewki mrożonej baby
- 1/3 opakowania groszku mrożonego
- mała puszka kukurydzy z groszkiem
- 0,5 pęczka szczypiorku + 0,5 dużego strąka czerwonej papryki
- 100 gram wędzonego boczku
- zalewa:
- 3 jaja
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (dałam 18%)
- 1/4 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- 1-2 ząbki czosnku
Z mąki, masła, soli, oleju i wody zagniatamy kruche ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną masłem formę do tarty, nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolkami położonymi na pergaminie i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Marchewkę i groszek gotujemy w nieosolonej wodzie około 8 minut, odcedzamy.
Warzywa z puszki odsączamy z zalewy, szczypiorek siekamy, a paprykę kroimy w cienkie paseczki.
Boczek kroimy w plasterki i podsmażamy chwilkę na oleju (bardzo niewielkiej ilości).
Na podpieczony spód wykładamy najpierw marchewkę z groszkiem, następnie kukurydzę, potem paprykę, a na wierzchu układamy plasterki boczku.
Jaja roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleko, śmietanę, przyprawy i tarty na dużych oczkach ser, wszystko mieszamy i wylewamy równomiernie na warzywa z boczkiem.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni.
Podajemy np. z ketchupem lub sosem czosnkowym i dowolną surówką.
Wygląda pysznie! Bogactwo warzyw!
OdpowiedzUsuńczęść zawartości zamrażarki i część lodówki :)), pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń