poniedziałek, 7 października 2013

brownie z orzechami arachidowymi (błyskawiczne, bez miksera)

Jeśli lubicie te "gniotki" to na pewno Wam posmakuje, wersja z arachidami jest tańsza, niż z włoskimi, a równie dobra i bogata smakowo :) Jeśli lubicie ciacha z bogatym smakiem czekolady, zapraszam na to ciacho :)





  • 60 gram masła
  • 50 gram ciemnego kakao
  • 150 gram cukru
  • szczypta soli
  • 60 gram mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dostępny na blogu w zakładce "Domowy Wyrób") lub parę kropel aromatu waniliowego
  • 2 duże jaja lub 2 średnie
  • 120 gram orzechów arachidowych (do ciasta) + 50 gram orzechów do posypania na górę

Masło roztopić, dodać do niego kakao, cukier, sól, mąkę, ekstrakt lub aromat waniliowy, wymieszać (powstanie sypka masa). Dodać jajka i 120 gram orzechów, wymieszać energicznie łyżką. Ciasto przełożyć na kwadratową blaszkę (23×23) wysmarowaną masłem i posypaną delikatnie mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami (50 gram, można je bardziej rozdrobnić) i lekko docisnąć. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 minut. Ja dodatkowo niektóre kawałki, polałam roztopioną czekoladą i posypałam całymi orzechami.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam brownie! Twoje wygląda przepysznie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję i jeśli lubisz "gniotki" to polecam :)

      Usuń
  3. miałam dzisiaj fasolowe, ale twoje-ooo ja.. przez te orzechy wygrywa z moim! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Salvadoreczko, Twoja, jakby nie patrzeć zdrowsze :))), więc to takie pyrrusowe zwycięstwo, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniami, ja z fistaszkami ciasta uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)