- ser twarogowy półtłusty 250 gram (1 kostka)
- 2 średnie jaja
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 130 gram maki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- do podania : konfitury, śmietanka, dżem lub po prostu cukier puder
Ser ucieramy dokładnie z żółtkami (robiłam to blenderem), dodajemy cukry, nie przerywając ucierania, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (niekoniecznie dodajemy spulchniacz).
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli, dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Robię podobne. Znikają u mnie błyskawicznie ;)
OdpowiedzUsuńNie znam takich racuszków, ale chętnie wypróbuję, bo narobiłaś mi ogromnego smaka:)
OdpowiedzUsuńAniu, to ja się bardzo ciesze, że narobiłam Ci smaka, bo placuchy są superowe :)
OdpowiedzUsuń...no i pycha... chyba robię jutro na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPani Ewo,te Racuchy są przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńZniknęły w mig :)
witam :), jestem Ewa, cieszę się, bo ja też mam do nich ogromną słabość, dziękuję za skorzystanie z przepisu i pozdrawiam gorąco ! :)
UsuńWitam! Wypróbowałam naprawdę setki przepisów na pankejki, placuszki, racuchy, itp. i przyznaję z pełną odpowiedzialnością, że te są najlepsze! A nie jest to tylko moje zdanie, ale i pozostałych domowników, którzy jednogłośnie stwierdzili, że na niedzielne śniadania nie chcą już innych placków -) Do placków dodałam wanilię a nie cukier waniliowy i podałam je z konfiturą, brzoskwiniami i truskawkami. Pycha!
OdpowiedzUsuńzgodzę się z Tobą Dorotko w 100%, to też nasze najulubieńsze, dziękuję Ci bardzo za komentarz i serdecznie pozdrawiam w ten upalny dzień :))
Usuń