Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: kopytka z sosem serowo - koperkowym

poniedziałek, 7 października 2013

kopytka z sosem serowo - koperkowym

Szybki, niedrogi obiad, posmakuje każdemu, polecam sosik, jest przepyszny i do kopytek pasuje idealnie :)


przepis z blogu "W kuchennym oknie"



  • kopytka:
  • 1 kg ziemniaków
  • 400 gram mąki pszennej
  • 1 jajo
  • sól
  • sos:
  • 100 gram serka topionego z ziołami (dałam ziołowy Hochland)
  • 150 gram twarożku (może być z wiaderka lub śmietankowy)
  • 1/4 - 1/2 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz biały lub czarny mielony


Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do miski. Gdy wystygną, dodajemy jajko, sól oraz 250 g mąki pszennej i zagniatamy. Przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i dalej zagniatamy wgniatając pozostałą mąkę (pozostawiamy do oprószenia kopytek 30 - 50 g). Ciasto nie powinno być zbyt gęste i nie powinno długo czekać na gotowanie, bo zrobi się rzadkie.
Ciasto dzielimy na 2 wałki o średnicy około 5 cm, spłaszczamy je i ukośnie kroimy jak typowe kopytka.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju (1 łyżeczka), 3 - 4 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię. 

Serki topione rozdrabniamy widelcem w małym rondelku lub garnuszku, dodajemy twarożek śmietankowy mieszamy, dodajemy ¼ szklanki mleka lub więcej, mieszamy. Przyprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzu, dokładnie mieszamy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszając, aż utworzy się jednolity sos. Sosem serowym polewamy kopytka, posypujemy koperkiem, ewentualnie przyprawiamy grubo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubioną surówką.

7 komentarzy:

  1. Zastanaiwiam się czy aby się Pani nie pomylila- napewno mąka pszenna a nie ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie pomyłka, ma być mąka pszenna

      Usuń
  2. Oj. Właśnie się zabieram.
    Czym mogę jeszcze przyprawić sos jeśli nie mam gałki muszkatołowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Miało być ok;)))) a nie oj!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mizeria będzie pasowała do tych kopytek?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)