- 1 płat gotowego ciasta francuskiego (miałam XXL z Biedronki)
- 1 rozbełtane jajo
- 50 gram drobno startego sera żółtego
- ulubione przyprawy, np papryka, zioła prowansalskie
- zioła do potraw włoskich, itd..
- dip:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, posmarować cienko rozmąconym jajem, przekroić wzdłuż na pół.
Jeden płat ciasta posypać ulubionymi przyprawami, następnie startym serem.
To ciemne "coś" to cień aparatu :DD
Następnie przykryć drugim płatem ciasta (posmarowaną częścią do dołu), lekko docisnąć.
Pokroić na paseczki szerokości około 3 cm.
Pokroić na paseczki szerokości około 3 cm.
Każdy paseczek chwycić za dwa końce i zwinąć w spiralkę, końce zlepić. Układać na blasze wyłożonej pergaminem w kilkucentymetrowych odstępach.
Piec około 15 -20 minut w temperaturze 200 stopni.
Majonez wymieszać z ketchupem.
Nam najbardziej smakują lekko ciepłe maczane właśnie w tym prościutkim dipie.
Z podanej porcji wyszło mi 14 sztuk.
Spróbuj zrobić Ewuniu też w wersji słonej. zawijasz razem z serem żółtym a potem solisz.. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, też muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję, bo często je robię, czyli posolić na samym końcu z wierzchu?
Usuńwidzę, że trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis, który mnie nie zawiódł ;) Płaty posmarowałam ketchupem zamiast jajkiem i wyszły przepyszne, zniknęły w mgnieniu oka. Świetny pomysł na szybkie imprezowe conieco ;D Pozdrawiam, gabi :))
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z posmarowaniem ketchupem :)), cieszę się bardzo i pozdrawiam :)
Usuń