- 3 pełne szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany kwaśnej, gęstej
- 200 gram masła
- 3 kopiaste łyżki cukru
- 1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
- 5 jabłek + cynamon (opcjonalnie, użyłam cukru cynamonowego własnej roboty)
- rozbełtane białko do posmarowania złączeń kopert (nie rozwalą nam się)
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukry, żółtka, śmietanę, sól i zagniatamy kruche ciasto, wkładamy je na 60 minut do lodówki.
Jabłka kroimy na grubsze plastry, zasypujemy cynamonem, jeśli są kwaśne możemy dodać odrobinę cukru, ale nie za dużo.
Z porządnie schłodzonego ciasta wałkujemy placek o grubości 0,5 cm, dzielimy go na kwadraciki o boku około 6 cm. Na środku każdego kładziemy cząstki jabłek, sklejamy przeciwległe rogi kwadratu, tak, by tworzyły kopertę.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, złączenia dociskamy i smarujemy białkiem (tylko miejsca złączeń, a nie całe koperty). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złotego koloru, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Z podanych proporcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek, poukładanych w odstępach 3 cm.
Uwaga: do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia.
Skorzystałam z Pani przepisu i zrobiłam koperty. Wyszły przepyszne, zniknęły w mgnieniu oka :). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowały, wielkie dzięki za komentarz, zapraszam serdecznie jak najczęściej, pozdrawiam ciepło, Ewa
UsuńZamiast śmietany co?
OdpowiedzUsuńewentualnie gęsty jogurt, naturalny lub grecki
UsuńJeej, ale wyszły pyszne! 😋 super przepis!
OdpowiedzUsuń