Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: kruche koperty z jabłkiem

piątek, 25 października 2013

kruche koperty z jabłkiem

Przepyszne kruche ciasteczka o strukturze ciasta półfrancuskiego, bardzo łatwe i równie smaczne :)





  • 3 pełne szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany kwaśnej, gęstej
  • 200 gram masła
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jabłek + cynamon (opcjonalnie, użyłam cukru cynamonowego własnej roboty)
  • rozbełtane białko do posmarowania złączeń kopert (nie rozwalą nam się)


Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukry, żółtka, śmietanę, sól i zagniatamy kruche ciasto, wkładamy je na 60 minut do lodówki.

Jabłka kroimy na grubsze plastry, zasypujemy cynamonem, jeśli są kwaśne możemy dodać odrobinę cukru, ale nie za dużo.

Z porządnie schłodzonego ciasta wałkujemy placek o grubości 0,5 cm, dzielimy go na kwadraciki o boku około 6 cm. Na środku każdego kładziemy cząstki jabłek, sklejamy przeciwległe rogi kwadratu, tak, by tworzyły kopertę.

Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, złączenia dociskamy i smarujemy białkiem (tylko miejsca złączeń, a nie całe koperty). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złotego koloru, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek, poukładanych w odstępach 3 cm.

Uwaga: do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia.








5 komentarzy:

  1. Skorzystałam z Pani przepisu i zrobiłam koperty. Wyszły przepyszne, zniknęły w mgnieniu oka :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowały, wielkie dzięki za komentarz, zapraszam serdecznie jak najczęściej, pozdrawiam ciepło, Ewa

      Usuń
  2. Jeej, ale wyszły pyszne! 😋 super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)