- piernik:
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru
- 300 gram powideł śliwkowych (słoiczek)
- 1 szklanka mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- opakowanie przyprawy do piernika (20 gram, dałam Kamis)
- 2,5 łyżki ciemnego kakao
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa serowa:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 100 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 4 jaja
- na wierzch: cukier puder lub polewa czekoladowa
Dodajemy do niego masę żółtkową, budyń, masło.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką ! do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 28x32 lub dużą tortownicę (ja tak zrobiłam) o średnicy 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto piernikowe.
Następnie delikatnie rozprowadzamy masę serową wygładzając ją szpatułką lub łyżką.
Pieczemy w funkcji góra-dół około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyłączeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika na 20 minut, następnie wyjmujemy ciasto na blat, schładzamy. Możemy polać je polewą czekoladową lub po prostu, tak jak ja, posypać cukrem pudrem.
Super wygląda, na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńCudo na talerzu ,wspaniale wygląda,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJolu, bardzo dziękuję, a ciacho faktycznie grzechu warte, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBrzmi rewelacyjnie! Zapisuję i z pewnością przygotuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie - ser wspaniale kontrastuje z piernikiem, i kolorystycznie, i smakowo :)
OdpowiedzUsuńa ile mąki dajemy do ciasta ?
OdpowiedzUsuńjuż uzupełniam :)
Usuńdziękuję
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto właśnie piekłam i zjedzone do ostatniego kawałeczka! Czy twoje ciasto na zdjęciu jest z podwojonej ilości sera bo mój mąż stwierdził,że jest go więcej niż w rzeczywistości? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdobrze wypatrzyliście spryciule :P, otóż kiedy wylałam ciasto, zorientowałam się, że moje tortownica nie ma 30, tylko 28 cm, w związku z czym wylałam około 3/4 masy piernikowej, ale serową całą wyłożyłam, stąd tak to wygląda :)
Usuńi jeszcze jedno, myślę, że możnaby zwiększyć ilośc masy serowej o połowę, ale tylko o połowę, bo podwójna ilośc mogłaby sprawić, że ciasto piernikowe nie dopiekłoby się tak jak należy, cieszę się bardzo, że Wam smakowało i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń