- ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
- 30 gram drożdży
- 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do rozczynu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 gram stopionego, schłodzonego masła
- 1 jajo
- 4 większe jabłka (plus ewentualnie cukier, jeśli są kwaśne)
- cynamon
- 1 roztrzepane jajo do posmarowania
- garść grubego cukru do posypania
Śmietankę lekko podgrzać (ma być w temperaturze ciała), dodać drożdże, 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać z pozostałym cukrem, dodać pozostałe składniki, zagnieść jednolite, mięciutkie ciasto, dobrze je wyrobić przez około 8 minut.
Odstawić w miseczce na około 30 minut, nie więcej.
W tym czasie jabłuszka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, podsmażyć w rondlu do zredukowania soku, dodać cynamon, wymieszać, schłodzić.
Ciasto krótko zagnieść, wałkować na grubość około 0,3 - 0,5 cm, wykrawać kółeczka, nakładać jabłuszka, zalepiać jak pierogi (uważać, by sok z jabłek nie dostał się na zlepienie).
Pierożki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, w odstępach paro centymetrowych. Posmarować rozkłóconym jajem, posypać grubym cukrem.
Od razu włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 20 minut na złoto.
Wyjątkowo smakowity eksperyment :)
OdpowiedzUsuńDodaję do listy przepisów, które koniecznie muszę wypróbować, wyglądają bardzo apetycznie i słodziutko.
OdpowiedzUsuńczy mogę dodac śmietane 18% czy musi byc 30%
OdpowiedzUsuńMoże być 18 % pod warunkiem, że będzie rzadka i słodka
Usuńewentualnie może być też mleko
Usuń