czwartek, 24 października 2013

pierożki z jabłkami

Przepyszne małe drożdżóweczki w kształcie pierożków :), które są wynikiem bardzo udanego eksperymentu :))







  • ciasto:
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 30 gram drożdży
  • 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do rozczynu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 gram stopionego, schłodzonego masła
  • 1 jajo
  • 4 większe jabłka (plus ewentualnie cukier, jeśli są kwaśne)
  • cynamon
  • 1 roztrzepane jajo do posmarowania
  • garść grubego cukru do posypania


Śmietankę lekko podgrzać (ma być w temperaturze ciała), dodać drożdże, 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut.

Mąkę przesiać z pozostałym cukrem, dodać pozostałe składniki, zagnieść jednolite, mięciutkie ciasto, dobrze je wyrobić przez około 8 minut.
Odstawić w miseczce na około 30 minut, nie więcej.

W tym czasie jabłuszka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, podsmażyć w rondlu do zredukowania soku, dodać cynamon, wymieszać, schłodzić.

Ciasto krótko zagnieść, wałkować na grubość około 0,3 - 0,5 cm, wykrawać kółeczka, nakładać jabłuszka, zalepiać jak pierogi (uważać, by sok z jabłek nie dostał się na zlepienie).

Pierożki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, w odstępach paro centymetrowych. Posmarować rozkłóconym jajem, posypać grubym cukrem.
Od razu włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 20 minut na złoto.

Z podanych proporcji wyszło mi 18 sztuk ( wykrawałam sporym kubkiem).





5 komentarzy:

  1. Wyjątkowo smakowity eksperyment :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaję do listy przepisów, które koniecznie muszę wypróbować, wyglądają bardzo apetycznie i słodziutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mogę dodac śmietane 18% czy musi byc 30%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być 18 % pod warunkiem, że będzie rzadka i słodka

      Usuń
    2. ewentualnie może być też mleko

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)