- 4 - 5 średnich cebul
- 6 szklanek bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz, sól
- 2 czerstwe kajzerki
- 100 gramów drobno startego żółtego sera
- siekana zielenina (opcjonalnie)
Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju lub maśle, na patelni, następnie zasypać mąką, wymieszać, zrumienić (około 3 minuty na gazie), zalać 0,5 szklanki zimnego bulionu, zagotować do zagęszczenia.
Przelać do garnka z resztą gorącego bulionu, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Bułeczki pokroić na kromki, podsmażyć na oleju lub maśle.
W naczyniu żaroodpornym poukładać grzanki, zalać zupą, posypać żółtym serem, zapiec w piekarniku na 200 stopni do roztopienia się sera, od razu podawać.
Na talerzach można posypać siekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
Pyszna i rozgrzewająca :)
OdpowiedzUsuńOlej do smażenia proponuję zastąpić masłem, całkiem inny smak! ;)
OdpowiedzUsuńto prawda, ostatnio robiłam na maśle, super wyszło, pozdrawiam serdecznie :)
Usuń