wtorek, 1 października 2013

zupa jarzynowa z kurczakiem i ryżem

Ot smaczna, pożywna zupka, taka casual soup :)



  • 2 filety z kurczaka lub 4 skrzydełka
  • 2 garście mieszanki warzywnej (dałam wiosenną)
  • 150 gram ryżu (dałam 1,5 woreczka)
  • vegeta, maggi
  • 1/3 szklanki mleka + 1 żółtko (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • siekana natka pietruszki

Filety pokroić na mniejsze kawałki, ugotować z vegetą do miękkości, wyjąć na talerzyk. Do wywaru wrzucić mieszankę warzywną, pogotować 10 minut, a następnie dodać ryż i uzupełnić wywar wodą, gotować około 15 minut, dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka, zagotować, wyłączyć gaz i po chwili zabielić śmietaną. Na talerzach posypać siekaną zieloną pietruszką i doprawić maggi.

Żeby zupka była jeszcze bardziej pożywna możemy zabielić ją dodatkowo żółtkiem rozmieszanym w 1/3 szklanki mleka, a później dopiero śmietaną.


5 komentarzy:

  1. Angelika Kiedyng4 czerwca 2015 18:48

    Dzisiaj ją właśnie gotowałam;)zupka jest po prostu przepyszna,moi domownicy zachwyceni;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super ! To ulubiona zupa mojego syna :), dziękuję i pozdrawiam Cię gorąco !

      Usuń
  2. właśnie ją jem i jest daaaaaarodzo dobra ;]bedzie moja ulubiona zupka :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)