przepis pochodzi z tej strony
- 0,5 litra płynnego miodu
- 0,5 litra soku z cytryn
- 0,5 litra spirytusu
Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy gorącą wodą. Kroimy na połówki i wyciskamy z nich sok. Przecedzamy przez tetrową szmatkę, żeby pozbyć się całego miąższu.
Do miodu dodajemy sok z cytryn i łączymy ze sobą. Na samym końcu dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelek, zakręcamy odstawiamy przynajmniej na 3-4 tygodnie, optymalnie na 3 miesiące. Przechowujemy w ciemnej szafce.
Nasza nalewka może się na początku pienić, przestanie po kilku dniach. Miodówkę przez pierwszy tydzień codziennie mieszamy, później wystarczy to robić raz na tydzień. Pierwszego dnia miodówka ma słomkowy kolor, który ciemnieje niemal z każdym dniem aż do ładnego miodowego odcienia.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju nalewki. Na pewno wypróbuję też Twoją :-)
OdpowiedzUsuńto ma byc czysty spirytus??
OdpowiedzUsuńtak :)
Usuńczysty spirytus -zgadza się -
OdpowiedzUsuńBardzo dobra nalewka! Wszystkim śmiało mogę polecić.
OdpowiedzUsuńjest super!robie nastepna!warto dodac odrobine swierzego imbiru!😆
OdpowiedzUsuń