poniedziałek, 30 września 2013

ciasteczka "Słoneczka" Ewy Wachowicz

Bardzo smaczne, łatwe do zrobienia ciacha, ilość składników, jakie podaje Ewa zmniejszyłam o połowę, a i tak wyszły mi dwie blachy ciasteczek, generalnie bardzo polecam :)



  • 200 gram mąki pszennej
  • 125 gram masła
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • lukier:
  • 1 białko
  • 100 gram cukru pudru
  • masa:
  • 100 gram masła
  • 1 jajo (ja nie dałam)
  • 50 gram cukru
  • 1 kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej + 1/3 łyżeczki wody (nie wrzątku)
  • 0,5 kieliszka spirytusu
  • dodatkowo:
  • 100 gram wiórków kokosowych



Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, śmietanę, zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki na 60 minut.

Następnie rozwałkować je cienko, na około 3 mm, wykrawać kółeczka wielkości "literatki". Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Białko ubić z cukrem, smarować nim co drugie ciasteczko z wierzchu (czyli połowa ciastek ma być z lukrem, a druga połowa bez). 
Ciasteczka piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia bezy. Wyjąć z piekarnika i schłodzić.


Jajo (jeśli ktoś dodaje) ubić na parze na puszystą masę, ostudzić. Masło utrzeć, dodać masę jajeczną, ucierać, dopóki się nie połączą.
Kawę rozpuszczamy w 1/3 łyżeczki wody, dodajemy do masy, następnie dodajemy spirytus, wszystko razem dobrze ucieramy.

Każde ciasteczko bez lukru smarujemy masą, przykrywamy ciasteczkiem z lukrem, boki smarujemy kremem i obtaczamy w wiórkach kokosowych, schładzamy w lodówce.

Z podanych proporcji wyszły mi dwie blachy ciasteczek, czyli jedna gotowych.


3 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)