Podałam je z ziemniaczkami z masełkiem i buraczkami na ciepło, mniam ! :))
- 4 rozbite cienko płaty schabowe
- 8 śliwek suszonych (optymalnie śliwki wędzone, lecz mogą tez być kalifornijskie)
- 8 plastrów boczku wędzonego
- sól, pieprz
- musztarda do posmarowania schabu
- mąka pszenna do obtaczania
- 1 jajo
- bułka tarta do panierki
Kotlety oprószyć przyprawami (od wewnętrznej strony, tam, gdzie będzie farsz, solimy mniej ze względu na boczek), smarujemy cienko musztardą, kładziemy boczek ( po 2 plastry na jeden kotlet), układamy śliwki, ściśle zawijamy w roladkę.
Roladkę obtaczamy najpierw w mące, potem w rozkłóconym jaju, a następnie w bułce tartej. Ja roladek nie spinałam ani nie związywałam (nic się nie "rozeszło". Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na małym ogniu.
Idealne roladki! Pychotka :)
OdpowiedzUsuńEwo podpowiedz ...Ile opakowań śliwek może wyjść na te roladki , tak na 1-1.20 kg schabu? Przyznaję że nie kupowałam nigdy suszonych śliwek ( znam tylko te w czekoladzie :D ) i nie mam pojęcia jak duże opakowania są . A musztarda może być dowolna czy masz jakąś wypróbowaną? - Zosia
OdpowiedzUsuńZosiu, śliwki można kupić na wagę, ale ja kupuję w opakowaniach, bo są zawsze świeże i mięciutkie, są paczuszki po 100, 200 gramów, są też większe, kalkuluję, że z 1,200 schabu wyjdzie około 10 kotletów, czyli potrzebne będzie około 20 sztuk, 200 gramów wystarczy na pewno, a musztardę do tych roladek najlepiej dać najzwyklejszą stołową, delikatesową lub sarepską, te rodzaje nie zaburzą smaku całości, ja kupuję zwykle z firmy Roleski lub z Kamisu
Usuńp.s napisałam o śliwkach kalifornijskich, one są pakowane, bo te wędzone można dostać w takich osiedlowych warzywniakch, zwykle tylko na wagę, więc z kalifornijskimi będzie najmniej kłopotu, jesli chodzi o ich łatwe nabycie
Dzięki wielkie !!! :) Z....
UsuńCzy roladki mogę przygotować dzień wcześniej przed podaniem? Pytam, gdyż chciałabym je przygotować na komunię, a nie chciałabym robić tego w ostatniej chwili
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam
pewnie, że można, smacznego ! :)
OdpowiedzUsuń