Świetny pomysł na inne podanie ziemniaczków, możemy dodać do nich ulubione przyprawy, zioła. Z podanej porcji wychodzi ogromna masa bezików, ja zrobiłam z połowy porcji i wystarczyło na 3 osoby.
Beziki również smakowały nam na zimno z ostrym dipem pomidorowym.
przepis pochodzi stąd
1 kg ziemniaków
10 dag masła
3 żółtka
sól
pieprz
ulubione zioła
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ciepłe przecisnąć przez praskę. Dodać miękkie masło, żółtka, sól, pieprz - dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy (rękawa cukierniczego) z końcówką do bez i na wyłożoną papierem blaszkę wyciskać rozetki. Możemy posypać ulubionymi przyprawami. Ja część posypałam bazylią, część ziołami prowansalskimi a część przyprawą do ziemniaków.Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 190-200 stopni.
Właśnie siedzą w piekarniku. I mam pytanie jak je później odgrzac?
OdpowiedzUsuńpartii, która ewentualnie pójdzie potem do odgrzania, nie dopiekać zbyt mocno, a potem znowu siup do piekarnika na tą samą temperaturę na 5-6 minutek
Usuńfajny blog, mam go na fejsie.Ale chciałabym się odchudzić:(
OdpowiedzUsuń