- 2 spore filety z kurczaka
- około 1/4 szklanki sosu sojowego ciemnego
- 300 ml śmietany 18% lub 12 % UHT
- 400 gramów pieczarek
- 2 średnie cebule
- siekany koperek lub zielona pietruszka
- ewentualnie czarny świeżo zmielony czarny pieprz
Filety umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub paseczki, włożyć do miseczki, polać sosem sojowym, uzupełnić wodą tak, by mięsko było przykryte, odstawić do lodówki na około godzinę.
Cebulę posiekać, pieczarki pokroić na plasterki, najpierw na patelni podsmażyć pieczarki (na oleju), a następnie wrzucić cebulę i smażyć wszystko do zeszklenia cebuli.
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić filety, dodać pieczarki z cebulą, wlać śmietankę, dolać całość lub część marynaty z kurczaka, dusić około 10 minut na małym ogniu często mieszając, ewentualnie doprawić pieprzem i sosem sojowym.
Podawać z ryżem lub makaronem i na przykład z surówką z białej kapusty.
Nie wiem dlaczego nie ma komentarzy pod tym przepisem, jak to takie dobre! Często to robię. Jest pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
no właśnie :((, my też bardzo je lubimy, dziękuję Danusiu i pozdrawiam :)
Usuń