Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: domowy wafel

wtorek, 3 grudnia 2013

domowy wafel

Jeśli szukacie idealnego wafla, to właśnie go znaleźliście :))
Świetny smak, konsystencja, klasyka w najlepszym wydaniu :)
Masy wystarczy na sowite posmarowanie standardowej paczki wafli.




250 gramów masła
250 gramów mleka w proszku (tylko pełnotłustego, dałam Łaciate)
1 szklanka cukru
0,5 szklanki wody
3 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao


Wodę zagotować z cukrem, włożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło, po odstawieniu z ognia stopniowo dodawać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Masę lekko ostudzić, następnie posmarować wafle, obciążyć czymś z góry, np deską do krojenia i włożyć na parę godzin do lodówki (optymalnie na całą noc).
Kroić w prostokąty lub trójkąty.



8 komentarzy:

  1. Wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak tata je przygotowywał od 'wielkiego święta'. ;) Niezapomniany smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. ludzie zamiast H2O to dajcie mleko, dopiero wtedy to jest zajebiste! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale po co dawać mleko, kiedy mamy 250 gramów wysokotłuszczowego mleka w proszku?? :)

      Usuń
    2. masa i tak wychodzi zajebiście mleczno - kakaowa :)

      Usuń
  3. JEDEN Z NAJSMACZNIEJSZYCH I NAJPROSTRZYCH JAKIE ROBILAM I POTEM JADLAM. PYSZNIE DZIEKUJE !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakuje, to też jest nasz ulubiony, bardzo dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. A jakich uzywa Pani wafli 5 czy takich cj wiecej w opakowaniu ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)