Świetny smak, konsystencja, klasyka w najlepszym wydaniu :)
Masy wystarczy na sowite posmarowanie standardowej paczki wafli.
250 gramów mleka w proszku (tylko pełnotłustego, dałam Łaciate)
1 szklanka cukru
0,5 szklanki wody
3 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
Wodę zagotować z cukrem, włożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło, po odstawieniu z ognia stopniowo dodawać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Masę lekko ostudzić, następnie posmarować wafle, obciążyć czymś z góry, np deską do krojenia i włożyć na parę godzin do lodówki (optymalnie na całą noc).
Kroić w prostokąty lub trójkąty.
Wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak tata je przygotowywał od 'wielkiego święta'. ;) Niezapomniany smak!
OdpowiedzUsuńludzie zamiast H2O to dajcie mleko, dopiero wtedy to jest zajebiste! ♥
OdpowiedzUsuńale po co dawać mleko, kiedy mamy 250 gramów wysokotłuszczowego mleka w proszku?? :)
Usuńmasa i tak wychodzi zajebiście mleczno - kakaowa :)
UsuńJEDEN Z NAJSMACZNIEJSZYCH I NAJPROSTRZYCH JAKIE ROBILAM I POTEM JADLAM. PYSZNIE DZIEKUJE !!!!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakuje, to też jest nasz ulubiony, bardzo dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńA jakich uzywa Pani wafli 5 czy takich cj wiecej w opakowaniu ?
OdpowiedzUsuń5 sztuk kwadratowych
Usuń