- 2,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
- 1 kopiasta łyżka sody
- 1- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 200 gramów kwaśnego dżemu (optymalnie z czarnej porzeczki, agrestowy)
- 0,5 szklanki miodu
- 0,5 szklanki cukru (optymalnie brązowy)
- 3 jaja
- 250 ml mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 150 gramów sparzonych suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 płaskie łyżki kakao
- dowolna dekoracja (cukier puder lub polewa czekoladowa)
Śliwki namaczamy na 20 minut w gorącej wodzie, następnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki (ja każdą pokroiłam na 3 - 4 części.
Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej, wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy. Dodajemy śliwki, mieszamy łyżką.
Keksówkę o wymiarach 26 - 30 X 12 cm natłuszczamy olejem, wysypujemy kaszą manną, wlewamy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy.
Wymiary keksówki są na pewno prawidłowe?26 - 30 X 12 cm ?
OdpowiedzUsuńjuż tłumaczę o co mi chodziło :)
Usuńkeksówka może mieć długość od 26 do 30 cm, przy szerokości 12 cm, w każdej długości w tym zakresie, ciacho może być pieczone :)
ja piekłam w 26x12 cm i piernik wyszedł bardzo wysoki, pozdrawiam i mam nadzieję, że rozjaśniłam sytuację :)
UsuńWYMIARY SA DOBRE,UPIEKLAM WCZORAJ PIERWSZY RAZ I JEST PYSZNY.POLWCAM :-)
UsuńAle mam ochotę na taki pierniczek :D
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie się prezentuje :]
OdpowiedzUsuńwygląd ana bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! :) Pani przepisy są cudowne :) bardzo często tu zaglądam. Brakuje mi jednak podpowiedzi jak powinnam piec np. ciasta czy na termoobiegu czy góra-dół, ponieważ z tym to bywa różnie, w zależności od rodzaju ciasta :) pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńu mnie jest tak, że jeśli nic nie piszę jak piec to znaczy, że piekłam bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika, od teraz postaram się zawsze umieścić tą informację w instrukcji, a jakby Pani miała jakieś wątpliwości odnośnie któregoś z ciast, to można śmiało zapytać, pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa
UsuńWitam:) Ciasto wygląda znakomicie i aż pachnie z obrazka. Pytanie jak wcześnie przed świętami należy go zrobić czy też może być na ostatnią chwilę
OdpowiedzUsuńnajlepiej upiec go na dzień przed Wigilią
OdpowiedzUsuń