Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: wilgotny piernik z suszonymi śliwkami (ekspresowy)

wtorek, 3 grudnia 2013

wilgotny piernik z suszonymi śliwkami (ekspresowy)

Wszystko tak jak w nazwie, poza tym dodam jeszcze, że jest przepyszny !





  • 2,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
  • 1 kopiasta łyżka sody
  • 1- 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 200 gramów kwaśnego dżemu (optymalnie z czarnej porzeczki, agrestowy)
  • 0,5 szklanki miodu
  • 0,5 szklanki cukru (optymalnie brązowy)
  • 3 jaja
  • 250 ml mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 150 gramów sparzonych suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • dowolna dekoracja (cukier puder lub polewa czekoladowa)



Śliwki namaczamy na 20 minut w gorącej wodzie, następnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki (ja każdą pokroiłam na 3 - 4 części.

Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej, wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy. Dodajemy śliwki, mieszamy łyżką.

Keksówkę o wymiarach 26 - 30 X 12 cm natłuszczamy olejem, wysypujemy kaszą manną, wlewamy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy.





12 komentarzy:

  1. Wymiary keksówki są na pewno prawidłowe?26 - 30 X 12 cm ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już tłumaczę o co mi chodziło :)
      keksówka może mieć długość od 26 do 30 cm, przy szerokości 12 cm, w każdej długości w tym zakresie, ciacho może być pieczone :)

      Usuń
    2. ja piekłam w 26x12 cm i piernik wyszedł bardzo wysoki, pozdrawiam i mam nadzieję, że rozjaśniłam sytuację :)

      Usuń
    3. WYMIARY SA DOBRE,UPIEKLAM WCZORAJ PIERWSZY RAZ I JEST PYSZNY.POLWCAM :-)

      Usuń
  2. Ale mam ochotę na taki pierniczek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładnie się prezentuje :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie! :) Pani przepisy są cudowne :) bardzo często tu zaglądam. Brakuje mi jednak podpowiedzi jak powinnam piec np. ciasta czy na termoobiegu czy góra-dół, ponieważ z tym to bywa różnie, w zależności od rodzaju ciasta :) pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie jest tak, że jeśli nic nie piszę jak piec to znaczy, że piekłam bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika, od teraz postaram się zawsze umieścić tą informację w instrukcji, a jakby Pani miała jakieś wątpliwości odnośnie któregoś z ciast, to można śmiało zapytać, pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa

      Usuń
  5. Witam:) Ciasto wygląda znakomicie i aż pachnie z obrazka. Pytanie jak wcześnie przed świętami należy go zrobić czy też może być na ostatnią chwilę

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepiej upiec go na dzień przed Wigilią

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)