- około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
- 3/4 - 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków)
- 2 małe jaja lub 1 duże
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz
- mąka do obtaczania kotletów
- sos pieczarkowy
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.
Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju, odsączyć z oleju, dodać do ziemniaków.
Do ziemniaków i cebuli wbić jaja, dodać mąkę, sól i pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej mąki.
Uformowane krokiety obtaczać w mące, smażyć na oleju na złoto, podawać np z sosem pieczarkowym.
Uwielbiam takie krokiety :)
OdpowiedzUsuńja też :))
Usuń