wtorek, 3 grudnia 2013

kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Pyszne, bardzo syte i niedrogie danie :) Ilość mąki zależy od "mączystości" ziemniaczków. Będą pasować praktycznie do każdego sosu, zarówno warzywnego, jak i mięsnego. Ja tym razem podałam je z sosem pieczarkowym i surówką z czerwonej kapusty.






  • około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  • 3/4 - 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków)
  • 2 małe jaja lub 1 duże
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • mąka do obtaczania kotletów
  • sos pieczarkowy


Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.

Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju, odsączyć z oleju, dodać do ziemniaków.
Do ziemniaków i cebuli wbić jaja, dodać mąkę, sól i pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej mąki.
Uformowane krokiety obtaczać w mące, smażyć na oleju na złoto, podawać np z sosem pieczarkowym.



2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)