- 3 średnie filety drobiowe
- 1 namoczona w mleku, a potem odciśnięta kajzerka
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- sól, pieprz, słodka papryka
- farsz:
- 150 gramów pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 płaska łyżeczka bułki tartej
- sól, pieprz
- dodatkowo: mąka pszenna do obtaczania kotletów
Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę posiekać.
Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki, smażyć, kiedy wytracą już wilgoć i zaczną się rumienić, wrzucić do nich cebulę, smażyć wszystko mieszając do zeszklenia cebuli, następnie posolić i dodać pieprz, wyłożyć farsz do miseczki (bez tłuszczu), dodać 1 łyżeczkę bułki tartej, schłodzić.
Mięsko zmielić w maszynce razem z bułeczką (najlepiej na tych najdrobniejszych oczkach). Wymieszać je z bułką tartą, czosnkiem, przyprawami, wyrobić gładką, jednolitą masę.
Omączonymi dłońmi odrywać kawałki mięska jak na standardowe kotlety, rozpłaszczać je w dłoni, nakładać farsz, zlepiać i formować kotlety, obtaczać je w mące, smażyć na złoto na oleju.
Danie podałam z pure ziemniaczanym i surówką z białej kapusty z sosem chrzanowym.
Zachęcająco wyglądają te kotleciki. Faszerowane robiłam, ale nie z mielonego. A tu proszę, takie pyszne danie Ci wyszło. Przepis godny zapisania i powielenia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń