- ciasto:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 60 gramów stopionego, schłodzonego masła
- 7 gramów suchych drożdży lub 25 gramów świeżych
- 2 płaskie łyżki cukru
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 jaja
- szczypta soli
- mazidło:
- 35 - 40 gramów stopionego, schłodzonego masła
- 6 łyżek cukru (może tez być brązowy)
- 2 łyżeczki cynamonu
Drożdże przesiać z mąką, cukrem, solą, dodać tłuszcz, jaja, mleko, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia objętości w omączonej misce ( u mnie na kaloryferze rosło tylko 35 minut).
Cukier wymieszać w miseczce z cynamonem.
Następnie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować rozpuszczonym masłem po całości, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Następnie płat ciasta pokroić wszerz na 6 równych kawałków.
Potem nasze pasy poukładać jeden na drugim, stroną z cukrem do góry.
Potem ciasto pokroić na 6 równych kawałków.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
piękny:) wszystko co z cynamonem chce mieć przy sobie.
OdpowiedzUsuńDlaczego ja zawsze myślałam że jest z tym chlebkiem bardzo dużo pracy? Okazuje się że wcale tak nie jest, koniecznie muszę go zrobić;)
OdpowiedzUsuńpiszesz ; drozdze przesiac...........dodac tluszcz......... Wsrod skladnikow na ciasto nie podalas zadnego tluszczu, tylko w skladnikach na mazidlo! Jest wiec tluszcz czy nie? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńracja, tłuszcz jest, już poprawiłam, dziękuję :)
Usuń