- 250 gramów mąki pszennej
- 30 ml oleju
- 20 gramów drożdży
- 40 gramów cukru + 1 łyżeczka do zaczynu
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 rozbełtane jajo do posmarowania
- dowolne ziarenka do posypania
- szczypta soli
W mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru, odstawić "do ruszenia".
Mąkę przesiać z solą, cukrem, dodać olej, zaczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w omączonej misce pod przykryciem do podwojenia objętości.
Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części.
Z każdej z niej uformować wałeczek o długości około 35 cm, zważając na to, żeby końce były cieńsze niż reszta.
Następnie końce wałeczka zwinąć tak:
Następnie nasz "warkoczyk wywijamy tak, i jego końce przylepiamy do wierzchu precla (zróbmy to dokładnie, żeby nam się podczas pieczenia nie porozklejały).
Ale świetne. Na śniadanko akurat :)
OdpowiedzUsuńIle trzeba dodac soli? Bo jakoś nie doczytałam sie :)
OdpowiedzUsuńno pewnie, bo nie napisałam ;-), szczyptę soli, już uzupełniam :)
UsuńJuż dawno kusi mnie wypróbowanie przepisu na obwarzanki (precle też mogą być ;-) )ale wstrzymuje mnie to, że one smaczne są chyba tylko w pierwszym dniu po upieczeniu. Wątpię, żebyśmy w dwójkę zjedli wszystkie w jeden dzień. Jadłaś kiedyś w następnym dniu? Te precle bardziej przypominają miękką bułkę czy obwarzanka krakowskiego (jest twardszy)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jak maślane bułeczki, najlepsze w pierwszym dniu, można je po schłodzeniu zamrozić, po odmrożeniu będą jak w pierwszy dzień
UsuńJeśli można mrozić to pewnie wypróbuję :-)
UsuńJakies pomysly na te drozdze... Eh rzadko kiedy chca mi rosnac,bylo i cieplejsze i chlodniejsze mleko juz brak pomyslow:(
OdpowiedzUsuńkupować drożdże z minimum 10 dni przed upłynięciem daty ważności, ja kupuję w Biedronce, mleko w temp ciała, koniecznie dodatek łyżeczki cukru do rozczynu i najważniejsze mają rosnąć w temperaturze minimum 24 st Celsjusza, nie ma bata, żeby coś poszło nie tak
UsuńOk dziekuje:) speobuje nastepnym razem z dluzsza data waznosci:)
Usuń