- około 0,5 kg Matiasów w zalewie korzennej lub w oleju
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
- 1 średni ogórek konserwowy
- 1 łyżeczka delikatnego majonezu (raczej nie Kielecki)
- sól (mało)
- pieprz biały
- 3 średnie cebule
- szczypta cukru
- sok z około 1/3 cytryny
Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy w dzwonka, skrapiamy małą ilością soku z cytryny.
Cebule kroimy w piórka, przelewamy obficie wrzącą wodą, dodajemy do śledzi. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na około 2 godzinki.
Następnie rybkę wraz z cebulą, dodajemy do sosu śmietanowego, mieszamy, wkładamy do lodówki na parę godzin (minimum 1 :)
Po tym czasie dopiero dosalamy, na tyle, na ile jest potrzeba, w tym momencie możemy ewentualnie dodać również szczyptę cukru, jeśli sos jest jak dla nas zbyt kwaśny.
Uwielbiam takie śledzie;)
OdpowiedzUsuńwyglądają na smakowite, na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić śledzie w zalewie korzennej?
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić śledzie w zalewie korzennej?
OdpowiedzUsuńja kupuję w hipermarkecie(Tesco, Auchan) z Lisnera
OdpowiedzUsuńwłaśnie ostatnio szukałam i nigdzie nie mogę ich znależć...a czy można je zastąpić innymi???
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić je takimi w oleju, do tej curry też się nadadzą
UsuńBo chodzi mi o tą sałatkę z curry
OdpowiedzUsuń