Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: piernikowa gorąca czekolada

piątek, 6 grudnia 2013

piernikowa gorąca czekolada

Kolejna słodka propozycja o zapachu Świąt :)



  • 400 ml mleka 3.2 %
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 20 gramów czekolady mlecznej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • bita śmietana na wierzch
  • dowolna dekoracja

W rondlu zagrzać mleko i śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę mleczna i gorzką, mieszać i podgrzewać, dopóki czekolada się nie rozpuści, następnie dodać przyprawę do piernika, zagotować krótko, zdjąć rondel z gazu, dać chwilkę czekoladzie, by "odpoczęła", następnie przelać ją do szklanek, udekorować bitą śmietaną. Z wierzchu deser można posypać tartą czekoladą lub samą przyprawą do piernika.


1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)